środa, 4 maja 2016

THE PIZZA

Mówiąc nieskromnie - jedyny słuszny przepis na pizzę w domowym piekarniku. Pracowałem w różnych pizzeriach i wiele czasu spędziłem też nad tym, aby pizza robiona w domowym piekarniku, była jej równa. Może być jednak nawet lepsza. Główną przeszkodzą w naszych piekarnikach jest temperatura i niewłaściwy sposób ustawienia. Piece w pizzeriach ustawia się zazwyczaj na 400 stopni. Temperatura nieosiągalna w piekarniku. Pomocny jednak okazuje się termoobieg, który w dodatku znacznie skróci czas jej pieczenia.

Przepis nie jest oparty tylko moimi doświadczeniami. Powstał po rozmowach z różnymi kucharzami, znających fach, a także po obejrzeniu i przeczytaniu różnych przepisów w internecie.
Obecnie jest to, jak dla mnie, najlepszy przepis na pizzę w domu, jaki poznałem. Ciasto wychodzi chrupkie z brzegów i miękkie w środku, jest też odpowiednio zarumienione. Ser ciągnie się jak należy i nie spieka się za mocno.



Skład:
- Mąka
- Drożdże (pół łyżeczki)
- Cukier
- Sól
- Mleko (1/4 szklanki)
- Ciemne piwo (1/4 szklanki)
- Oregano
- Ser mozzarella
- Koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki)
- Pieprz
- Papryka słodka mielona
- Olej


Sposób przygotowania:
W misce mieszamy piwo, mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i jedną płaską soli. Dodajemy mąki i mieszamy aż ciasto uzyska odpowiednią, nieklejącą się konsystencję. Na koniec dodajemy łyżkę oleju lub oliwy. Ciasto wałkujemy, bądź rozciągamy ręcznie i kładziemy na blaszce.
Sos - w miseczce mieszamy koncentrat z wodą, dodajemy sporo oregano, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu. Wody tyle, żeby sos mógł się bez problemu wylać, ma być dość rzadki. Powiedzmy 1/4 szklanki wody.
Na ciasto nakładamy niedużą warstwę sosu, i ścieramy ser.
Teraz najważniejsze - pizzę wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na maksymalną temperaturę, z włączonym termoobiegiem. Pizza musi być umieszczona lekko poniżej środka piekarnika. Podglądamy ją w piekarniku, żeby nam się nie spaliła. Będzie gotowa naprawdę szybko - 10 min. to maksymalny czas wypieku, w zależności od maksymalnej temperatury piekarnika.


3 komentarze:

  1. Ale tak bez wyrastania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczy, że poleży 15 min. - czas zrobienia sosu i nagrzania piekarnika. Ale racja, dobrze jest potrzymać ciasto godzinę w lodówce (zawinięte w folię). Będzie wtedy pulchniejsze, po upieczeniu. Inny dobry patent, to zostawić rozwałkowane ciasto na blaszce na 30-60 min., żeby samo wyrosło i dopiero później nałożyć składniki. Tak naprawdę jest to kwestia tego, czy chcemy grubsze czy cieńsze ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za szybką odpowiedź :)

      Usuń