sobota, 28 maja 2016

Paszteciki z kapustą i grzybami

Coraz cieplej, dobrze więc zjeść coś lekkiego i szybkiego, przy czym nie spędzimy dużo czasu w gorącej kuchni. Farsz na paszteciki robi się prawie sam, wystarczy co jakiś czas pomieszać, a w tzw. międzyczasie można obejrzeć kolejny odcinek serialu. Ciasto francuskie dostępne jest niemal w każdym spożywczym, nie ma więc potrzeby wałkować i produkować go przez kilka godzin w domu.



Skład:
- 2x ciasto francuskie 375 g
- Kiszona kapusta 250 g
- Pieczarki 250 g
- 2 duże cebule
- Ząbek czosnku
- Pieprz i sól

Paszteciki z kapustą i grzybami

Sposób przygotowania:
Pieczarki ścieramy w paski na tarce, cebulę kroimy na drobno. Kapustę odciskamy z zalewy i również kroimy. Wszystko razem dusimy na patelni tak długo, aż zmięknie kapusta. Może to potrwać 20-30 minut lub dłużej. Dużo zależy od kapusty czy rozmiaru ognia pod patelnią. Na koniec ścieramy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto kroimy na 9 kwadratów, każdy z nich nadziewamy farszem i składamy na pół, dociskając lekko brzegi. Górę pasztecika nacinamy 3-4 razy. Pieczemy z termoobiegiem ok. 15 min. w 230 stopniach na papierze, w którym było ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz