czwartek, 5 maja 2016

Indyjskie kulki burfi

Pamiętam jak kiedyś mój brat przyjechał z Woodstocku i przywiózł ze sobą słodkie indyjskie kulki. To było wiele lat temu i nie pamiętam smaku, ale wiem, że były inne od dostępnych słodyczy, przede wszystkim właśnie niedostępne i musiały mi niesamowicie smakować skoro to pamiętam. Nie wiem też jakie dokładnie były to kulki. W Indiach, z tego co zauważyłem, lubują się w takich słodkich kulkach i jest wiele różnych przepisów. Poniżej pierwsza część poszukiwań - kulki burfi.


Skład:
- Wiórki kokosowe 200 g + 50 g do obtoczenia kulek
- Mleko zagęszczone słodzone 400 ml
- 1 łyżka mielonego kardamonu
- 20-25 g pistacji (garść)



Sposób przygotowania:
To bardzo proste - mieszamy dokładnie wszystkie składniki w misce i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Najlepiej taką, do której nie będzie nic przywierać. Podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy aż cała masa zacznie się rolować i zrobi się sucha. Może to potrwać 15-20 min. Kiedy tak się stanie, zostawiamy do ostygnięcia, robimy małe kulki z masy i obtaczamy je w wiórkach. Przed każdą kulka dobrze jest zwilżyć dłonie, przez co masa nie będzie się kleić i lepiej przylegać będą wiórki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz