sobota, 28 maja 2016

Indyjskie kulki Rava Ladoo

Ostatnio były burfi, teraz przyszedł czas na inne popularne w Indiach kulki. Nie są one tak słodkie jak burfi, a kardamon i orzechy nadają wytrawności. Są dla mnie bardziej indyjskie, choć mniej cieszące moje podniebienie. Będę jeszcze poszukiwał kulek idealnych. Oczywiście indyjskich.

Indyjskie kulki Rava Ladoo

Skład:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- Pół kostki masła (oryginalnie masło ghee
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Garść orzechów nerkowca
- Łyżeczka mielonego kardamonu


Sposób przygotowania:
Kasze mannę dajemy na patelnię i całość prażymy aż poczujemy jej charakterystyczny zapach. Powiedzmy 10-15 min. Odstawiamy ją do ostygnięcia i to samo robimy z wiórkami kokosowymi. Kaszę mannę i wiórki wsypujemy do miski, dodajemy kardamon i cukier puder po czym dokładnie mieszamy. Roztapiamy na patelni masło i smażymy na nim orzechy. Wlewamy do miski z resztą składników i dobrze mieszamy. Po ostygnięciu tworzymy kulki, które możemy obtoczyć jeszcze dodatkowo wiórkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz