Super prosta, ale i super smaczna. Do tego zdrowa i naprawdę syta. A jeśli tego byłoby mało, w pełni wegańska. W przepisie może tego nie uwzględniłem, ale na zdjęciu powyżej to widać - idealnie pasuje do niej kromka chleba ze smalcem, roślinnym rzecz jasna.
Skład:
- Soczewica czerwona (2 szklanki)
- 2 pomidory
- 2 cebule
- Curry
- Natka pietruszki
- Oliwa
- Sól
Sposób przygotowania:
Soczewice płuczemy kilka razy w wodzie, aby pozbyć się jej gorzkiego posmaku. Zalewamy ją czterema szklankami wody (na 1 szklankę soczewicy 1 szklankę wody). Wodę solimy i gotujemy, aż wsiąknie wodę. Mieszamy dość często, żeby soczewica się nie przypaliła. W tzw. międzyczasie -
cebulę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanej oliwie. Obrane i pokrojone w kostkę pomidory dorzucamy pod koniec smażenia cebuli. Kiedy soczewica będzie już miękka, traktujemy ją tłuczkiem do ziemniaków, żeby ją rozdrobnić. Teraz mieszamy wszystko razem i doprawiamy naszą zupę drobno posiekaną natką pietruszki oraz curry. Gdyby zupa wyszła za gęsta, po prostu dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz