Składniki:
- Groch łuskany (1 szklanka)
- Groch łuskany (1 szklanka)
- 1 duża cebula
- Włoszczyzna
(1 duża marchew, pietruszka, por, seler)
- Włoszczyzna
(1 duża marchew, pietruszka, por, seler)
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- Pietruszka
- Pietruszka
- Majeranek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zupy są wyjątkowe proste w przygotowaniu, zazwyczaj ich przygotowanie zajmuje podobną ilość czasu. Większość ma też wspólną bazę - włoszczyznę. Grochówka nie jest tak standardowa czasowo - musimy najpierw ugotować groch i ma być koniecznie łuskany. Zalewamy go wodą, dosypujemy soli i gotujemy przez 30 min., co jakiś czas zbierając pianę, która na pewno się pojawi. Po takim czasie część wody na pewno odparuje, więc dolewamy odpowiednią ilość. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw, które gotujemy 20 min. Na koniec ścieramy czosnek, wsypujemy dość dużą ilość majeranku (najlepiej świeżego) i całość blendujemy. Na koniec dodajemy świeżą pietruszkę i voila, mamy grochówkę.
Sposób przygotowania:
Zupy są wyjątkowe proste w przygotowaniu, zazwyczaj ich przygotowanie zajmuje podobną ilość czasu. Większość ma też wspólną bazę - włoszczyznę. Grochówka nie jest tak standardowa czasowo - musimy najpierw ugotować groch i ma być koniecznie łuskany. Zalewamy go wodą, dosypujemy soli i gotujemy przez 30 min., co jakiś czas zbierając pianę, która na pewno się pojawi. Po takim czasie część wody na pewno odparuje, więc dolewamy odpowiednią ilość. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw, które gotujemy 20 min. Na koniec ścieramy czosnek, wsypujemy dość dużą ilość majeranku (najlepiej świeżego) i całość blendujemy. Na koniec dodajemy świeżą pietruszkę i voila, mamy grochówkę.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Na patelni smażymy cebulę z większą ilością oleju (ja lubię ją naprawdę mocno usmażoną, na skraju przypalenia). Kiedy tzw. kartofle będą już gotowe, dodajemy usmażoną cebulę. Ziemniaki dodatkowo blendujemy.
Nakładamy ziemniaki, zalewamy zupą, dodajemy pietruszkę i wcinamy.
Nakładamy ziemniaki, zalewamy zupą, dodajemy pietruszkę i wcinamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz