sobota, 6 lutego 2016

Zupa krem - grochowa

 ...Nie będzie to jednak standardowa grochowa. W klasyku mamy przede wszystkim mięso, które jest nieodzowną częścią grochówki. Nie będziemy sobie nim tutaj jednak psuli smaku, bo byłaby to po prostu zupa z trupa. Zauważyłem, że ludzie nieczęsto  dodają do grochówki ziemniaków, a jeśli już, to niedużą ilość. Ja natomiast, gotuję ziemniaki w osobnym garnku, blenduję je z usmażoną wcześniej cebulą i wtedy można się naprawdę najeść do syta.





Składniki:
- Groch łuskany (1 szklanka)
- 1 duża cebula
- Włoszczyzna
(1 duża marchew, pietruszka, por, seler)
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- Pietruszka
- Majeranek
- Sól i pieprz





Sposób przygotowania:
Zupy są wyjątkowe proste w przygotowaniu, zazwyczaj ich przygotowanie zajmuje podobną ilość czasu. Większość ma też wspólną bazę - włoszczyznę. Grochówka nie jest tak standardowa czasowo - musimy najpierw ugotować groch i ma być koniecznie łuskany. Zalewamy go wodą, dosypujemy soli i gotujemy przez 30 min., co jakiś czas zbierając pianę, która na pewno się pojawi. Po takim czasie część wody na pewno odparuje, więc dolewamy odpowiednią ilość. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw, które gotujemy 20 min. Na koniec ścieramy czosnek, wsypujemy dość dużą ilość majeranku (najlepiej świeżego) i całość blendujemy. Na koniec dodajemy świeżą pietruszkę i voila, mamy grochówkę. 
W osobnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Na patelni smażymy cebulę z większą ilością oleju (ja lubię ją naprawdę mocno usmażoną, na skraju przypalenia). Kiedy tzw. kartofle będą już gotowe, dodajemy usmażoną cebulę. Ziemniaki dodatkowo blendujemy.

Nakładamy ziemniaki, zalewamy zupą, dodajemy pietruszkę i wcinamy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz