sobota, 27 lutego 2016

Biała zupa na zakwasie z kapusty - "kwas"

Nie znam dobrze historii tej zupy, dopiero co ją poznałem (w moich stronach nie była znana!) ale jak się okazuje, w pewnych miejscach w Polsce jest bardzo popularna. Pierwszy raz spróbowałem jej na podkarpaciu, wiedziałem że jest kwaśna i jest inną od wszystkich, ale nie wahałem się, żeby sprawdzić jak bardzo inną. Zakochałem się w tej zupie od pierwszej łyżki i pozostanie na zawsze moim hobby, bardziej niż zupa pomidorowa. Z zasady jest to zupa dla lubiących kwaśny smak, więc pewnie nie dla wszystkich, ale przy większej ilości wody można zrobić ją mniej kwaśną - czego nie polecam. Ta zupa ma być kwaśna i już.
Zakwas z kapusty kiszonej można kupić (nie mylić z kwaszoną!) Można też po prostu kupić kapustę kiszoną, jej sok to właśnie zakwas.


Skład:
- Zakwas z kapusty kiszonej (2 szklanki)
- Śmietana 30% (2 łyżki)
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Pieprz i sól
- Kostka warzywna



Sposób przygotowania:
Do zakwasu dolewamy wody w stosunku 1:1. Najlepiej sprawdzić, czy jest odpowiednio kwaśna i w razie zbyt mocnego smaku dolać trochę więcej wody. Dodajemy kostkę warzywną, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę hartujemy, czyli - wlewamy ją do osobnego naczynia i dolewamy trochę gorącej zupy, ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietanę dodajemy do zupy, zapobiegnie to jej zwarzeniu.

Do zupy idealnie pasują uszka (np. z grzybami) lub po prostu ziemniaki z cebulą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz