
Jednak bez niego, wbrew temu co powiedzą mięsożercy, potrawy te są jeszcze lepsze.
A nawet jeśli nie - będą na pewno zdrowsze.
Skład
- Makaron cannelloni
- Puszka fasoli czerwonej (w sosie pomidorowym lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego)
- Puszka soczewicy
- 2 duże pomidory
- 2 cebule
- Ser ricotta
- Ser gouda lub mozzarella
- Ajvar (200 g) lub jedna duża papryka czerwona
- Pół kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3/4 litra mleka
- Curry
- Gałka muszkatołowa
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przede wszystkim - nie gotujemy makaronu! Nadziewamy go farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy do 30 min w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Pierwsze dwadzieścia minut zapiekamy z folią aluminiową na górze.
- Farsz.
Cebule smażymy na małym ogniu, dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, fasolę, soczewicę, i ser ricotta. Do farszu ścieramy część goudy (ok 100 g). Jeśli nie mamy fasoli w sosie pomidorowym, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu i pół szklanki wody. Całość doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą curry (polecam koncentrat curry).
- Sos.
W garnku rozpuszczamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę. Po chwili, kiedy uzyskamy jedną masę, wlewamy mleko i dosypujemy gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy ajwar lub startą na drobnych oczkach/zblendowaną paprykę czerwoną. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz