środa, 17 lutego 2016

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Ziemniaki+cebula=placki ziemniaczane.




Skład:
- Ziemniaki (ok. 8 średniej wielkości)
- 1 cebula
- Czosnek
- Mąka (3 łyżki)
- Jajko
- Siemię lniane mielone
- Kminek mielony
- Pieprz i sól
- Cząber
- Olej (do smażenia)
- Szpinak mrożony
- Śmietana 18% (ok. 3 łyżek)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (na drobnych oczkach) lub upraszczając sobie zadanie - kroimy ziemniaki w kostkę i wrzucamy do blendera kielichowego. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Do startej bądź zblendowanej masy dodajemy jajko, mąkę i siemię lniane. Całość mieszamy i doprawiamy przyprawami (pieprz, sól, kminek i cząber).
Rozmrożony szpinak smażymy na patelni, dodajemy pieprz, sól i czosnek. Pod koniec dolewamy śmietany.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy niewielkie placki na dość głębokim oleju, jednak nie tak by olej je przykrywał. Na usmażone placki nakładamy szpinak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz