niedziela, 21 lutego 2016

Smalczyk

Smalec jest tylko jeden, ten ze świni. Ale skoro można zrobić coś podobnego, w wersji wegetariańskiej i to coś będzie mieć podobny smak i takie samo zastosowanie - czemu by nie użyć tej samej nazwy.

Tak więc, smalczyk jest bardzo prosty w przygotowaniu, a kanapki z nim są o wiele "ciekawsze", niż po prostu z masłem czy innym smarowidłem.

Skład:
- Masło 200 g
- Olej kokosowy 100 g
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula


Sposób przygotowana:
Całość polega na tym, aby usmażyć cebulę na małej ilości masła, a pod koniec smażenia dodać olej kokosowy, resztę masła i sól. Po rozpuszczeniu olejów, przelewamy całość do naczynia, w którym będziemy trzymać smalczyk. Po ostygnięciu wkładamy naczynie do lodówki, dzięki temu szybciej uzyskamy stałą konsystencję. Po odstaniu w lodówce smalec polecam trzymać już po za nią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz