Było po włosku, teraz będzie po meksykańsku. Tortilla to danie, do którego można dodać chyba wszystkie warzywa, jakie lubimy. Zazwyczaj jednak robię ją z sałatą, pomidorem, ogórkiem, fasolą czerwoną, wędzonym tofu i usmażoną soją w marynacie. Czasem z dodatkiem sosu czosnkowego - taka wersja smakuje mi najbardziej. Tortilla jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest zdrowa i świetne wygląda na talerzu. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą i nie ma możliwości, żeby coś wyszło nie tak.
Żeby ją zrobić, można kupić gotowe placki lub zrobić je w prosty i szybki sposób na patelni.
Ja zrobiłem je właśnie tak, wyrabiając ciasto i smażąc bez oleju.
Składniki:
- Mąka
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- Olej lub oliwa
- Pokrojone warzywa, które chcemy dodać
- Wędzone tofu
- Kotlety sojowe (100g.)
- Przyprawa do grilla
- Oregano
- Sałata (np. dębowa, lodowa lub masłowa)
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw kroimy wszystkie warzywa, najlepiej w małe plasterki lub kostkę. Przygotowujemy marynatę: Do miski wlewamy 1/3 szklanki oleju, dodajemy przyprawę do grilla i oregano - do takiej marynaty dodajemy ugotowane w osolonej wodzie kotlety sojowe. Po ugotowaniu i zanim dodamy je do marynaty, dobrze jest wycisnąć z nich wodę i trochę rozdrobnić. Tak przygotowane kotlety wrzucamy na patelnię i smażymy, aż dobrze się zarumienią. Myślę, że 10-15 min. im wystarczy.
Warzywa i kotlety gotowe, teraz czas na placki. Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól i sypiemy mąkę. Dodajemy mąk tak długo, aż ciasto przestanie się lepić i będzie można uformować z niej kulki, na koniec dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto. Formujemy 6 małych kulek i wałkujemy je na okrąg. Żeby je usmażyć nie potrzebujemy oleju. Każdy placek to jakieś 3 min., nie zajmuje to więc dużo czasu.
Na każdym placku dajemy kawałek sałaty, warzywa, soję, tofu, zawijamy i gotowe. Do środka możemy dać również sos. Np. sos czosnkowy, majonez, musztardę a nawet ketchup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz