środa, 6 stycznia 2016
Zapiekanka Ziemniaczano-Kalafiorowa
Składniki:
- Ok. 400g. kalafiora
- Ok. 400 g. ugotowanych ziemniaków
- 2 pomidory
- Majonez
- Mleko/śmietana
- Czosnek
- Sól i pieprz
- 250g. sera
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Kalafior najlepiej sprawdza się tutaj mrożony, który wystarczy wrzucić do wrzątku na kilka minut.
Ziemniaki, kalafiora i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dajemy do żaroodpornego naczynia.
Całość zalewamy sosem czosnkowym i zasypujemy serem. Naczynie przykrywamy od góry i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do ok. 180 stopni. Zapiekanka potrzebuje jakieś 15 min, po czym odkrywamy ją z góry i zostawiamy jeszcze na 3 minuty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz