- Makaron penne 250g.
- Jedna duża cebula
- Jeden duży pomidor
- Śmietanka 18% lub 30%
- Puszka fasoli czerwonej
- Szklanka granulatu sojowego firmy Orico
- Sól, pieprz
- Przyprawa do chili con carne firmy Kotanyi
Cebulę smażymy aż zrobi się lekko żółta (ale nie brązowa!), dodajemy
skrojonego w drobną kostkę pomidora, fasolę czerwoną i zalewamy to
śmietanką. Ja wlewam śmietanki wedle swojego uznania, w zależności od
tego, ile chcę mieć sosu. Dodajemy granulat sojowy, który podczas
gotowania zrobi się miękki i nabierze smaku. Przyprawiamy i cały czas
mieszamy. 2-3 szczypty soli
i 2 szczypty pieprzu. Ja
dodaje również przyprawę do Chili Con Carne, która jest dobra do mięsa
mielonego, a więc i do granulatu sojowego. Jeśli jest się
niedoświadczonym kucharzem – najlepiej dodawać przypraw po trochu, po
czym próbować. Smak i wyczucie wyrabiają się wraz z godzinami przebytymi
„za garami”. Z przepisu wychodzą dwie duże porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz