wtorek, 5 stycznia 2016

Penne z fasolą czerwoną

- Makaron penne 250g.

- Jedna duża cebula

- Jeden duży pomidor

- Śmietanka 18% lub 30%

- Puszka fasoli czerwonej

- Szklanka granulatu sojowego firmy Orico

- Sól, pieprz

- Przyprawa do chili con carne firmy Kotanyi

            Cebulę smażymy aż zrobi się lekko żółta (ale nie brązowa!), dodajemy skrojonego w drobną kostkę pomidora, fasolę czerwoną i zalewamy to śmietanką. Ja wlewam śmietanki wedle swojego uznania, w zależności od tego, ile chcę mieć sosu. Dodajemy granulat sojowy, który podczas gotowania zrobi się miękki i nabierze smaku. Przyprawiamy i cały czas mieszamy. 2-3 szczypty soli

i 2 szczypty pieprzu. Ja dodaje również przyprawę do Chili Con Carne, która jest dobra do mięsa mielonego, a więc i do granulatu sojowego. Jeśli jest się niedoświadczonym kucharzem – najlepiej dodawać przypraw po trochu, po czym próbować. Smak i wyczucie wyrabiają się wraz z godzinami przebytymi „za garami”. Z przepisu wychodzą dwie duże porcje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz