wtorek, 5 stycznia 2016

Pasta na kanapki

Wegetariański asortyment w sklepach jest dość ubogi, choć trzeba przyznać, że jak już jest, to jest całkiem smaczny. Np. pasztety, parówki, salami, klopsy, bitki, steki... Ceny jednak znacznie odbiegają od mięsnych wersji tych potraw. Cztery wege parówki lub kilka plasterków salami, to jakieś 7-8 zł., pasztet - 4,5 zł.


Po co płacić za pasztet, skoro można zrobić samemu, nawet lepszy i w wybranym przez siebie smaku? Oczywiście i tańszy. Do tego więcej, więc i na dłużej.







Składniki:


- Fasola czerwona (pół puszki)

- Groszek zielony (pół puszki)

- Sól

- Pieprz

- Składnik, który szczególnie doda smaku. (np. pomidory+koncentrat pomidorowy; pieczarki smażone z cebulą; papryka.).


Wszystko wrzucamy do miski i blendujemy. i tyle. Nie trzeba nic więcej. Jeśli nie masz blendera, wystarczy tłuczek do ziemniaków lub 15 min. zabawy widelcem;) Tak, czy inaczej - warto.

W przypadku pomidorowego - można dać z 2 pomidory i 2-3 łyżeczki koncentratu.

W przypadku pieczarek i cebuli - pokroić i podsmażyć ok. 10 pieczarek i jedną cebulę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz