Przepis jest przystosowany do domowych warunków, pizza jednak wychodzi "jak z pizzerii".
Składniki na dwie pizze 30 cm:
Ciasto:
- 2 szklanki wody lub 1 szklanka wody i 1 szklanka piwa (ciasto będzie pulchniejsze).
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 6 płaskich łyżeczek soli
- 3 łyżki oliwy
- Mąka
Ser:
- 200g. sera gouda
- 200g. sera mozarella (nie taka w kulce, w zalewie. Tylko twarda lub starta).
Sosy:
- Pomidory w puszce
- Oregano
- Majonez
- Czosnek
- Mleko lub śmietana
- Sól i pieprz
Ciasto:
Wlewamy wodę/piwo do garnka/miski, dorzucamy drożdże, sól i mieszamy aż się rozpuszczą. Dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Mąki dosypujemy powoli, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Na koniec dolewamy oliwy lub oleju i wyrabiamy jeszcze chwilę. Jak bardzo ma być miękkie/twarde? Tak, żeby można było w miarę szybko je rozwałkować, ale żeby nie kleiło się. Jeśli jest rozwałkowane, to nie ma znaczenia czy jest mniej, czy bardziej twarde.
Blaszkę smarujemy lekko olejem i układamy na niej rozwałkowane ciasto. Jeśli je zostawisz na 30 min. na blasze (rozwałkowane, przed nałożeniem składników) to będzie bardziej wyrośnięte.
Ser:
Ser jest super istotny jeśli chodzi o pizzę. Żeby pizza była dobra, musi być na niej ok. 200g sera (pizza 30cm.). Najlepiej się sprawdza ser gouda i ser mozzarella 1:1. Dobrze jest też dać trochę sera na spód, dodać pozostałe składniki i dorzucić resztę sera na pizzę.
Sos pomidorowy:
Blendujemy (ale niekoniecznie) pomidory z puszki, przyprawiamy pieprzem i solą i dosypujemy oregano.
Sos czosnkowy:
Majonez+mleko/śmietana+pieprz+czosnek+oregano - nic prostszego.
Piekarnik rozgrzewamy na maksymalną temperaturę. Ustawiamy nagrzewanie od spodu i od góry,. Kiedy piekarnik będzie już w pełni rozgrzany, blaszkę z pizzą wkładamy na środek piekarnika. Po 10-12 minutach pizza powinna być gotowa. Dużo zależy od piekarnika, więc trzeba sprawdzać pizzę w czasie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz