Chili Con Carne było jedną z niewielu potraw mięsnych, których brakowało mi po przejściu na wegetarianizm. Na szczęście można je zrobić w równie (a nawet bardziej) smacznej wersji wege. Co więcej, wersję bez mięsa można zrobić szybciej.
Składniki:
- Ok. 100g. granulatu sojowego firmy Orico (https://img.e-piotripawel.pl/5900904000371.jpg)
- Puszka fasoli czerwonej (najlepiej w sosie pomidorowym)
- Cztery duże pomidory
- Cebula
- Przyprawa Chili Con Carne firmy Kotanyi i/lub kmin rzymski (http://www.rajsmakosza.pl/images/przyprawa_do_chili_con_carne.jpg)
- Sól i pieprz

A więc... Cebulę smażymy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, dorzucamy fasolę w sosie pomidorowym i wrzucamy granulat, który zmięknie po jakichś 15 min. mieszania. Jeśli całość będzie zbyt sucha, dolewamy pół szklanki wody, dodajemy przypraw i dalej mieszamy.
Jeśli nie mamy fasoli w sosie pomidorowym, możemy dać jakieś 3 łyżeczki koncentratu i niecałą szklankę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz