środa, 1 czerwca 2016

Wegańska pizza na mące żytniej, z tofu

Pizza wegańska może być naprawdę smaczna, szczególnie jeśli damy dość dużo składników na nią. Osobiście jem ser, ale lubię czasem jeść wegańsko i cały czas staram się poszerzać swoje menu w tym kierunku, co mam nadzieję odbiję się echem na blogu. W wielu pizzeriach samo ciasto jest wegańskie. Pracowałem w kilku, gdzie wegańskie było o niebo lepsze od tego z jajkami i/lub mlekiem. Dobra pizza nie jest kwestią przepisu, a odpowiedniego przygotowania! Pizza poniżej to totalny eksperyment, który polecam zrobić w waszych piekarnikach:) Mąka żytnia jest trudniejsza, niż pszenna. Jednak Ci, którzy lubią ciemne pieczywo będą na pewno usatysfakcjonowani.

Pizza wegańska


Skład:
- Mąka żytnia
- Drożdże (pół łyżeczki)
- Sól (2 łyżeczki)
- Oregano
- Tofu
- Koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki)
- Pieprz
- Olej (1 łyżka)
- Woda lub ciemne piwo:)
+ składniki na pizzę



Sposób przygotowania:
Zrobienie pizzy to w gruncie rzeczy posta sprawa. Tak standardowo można przyjąć, że na jedną pizzę (ok. 30 cm) potrzeba 3/4 szklanki wody lub piwa, do tego dodajemy drożdże, sól i mąkę - mieszamy do uzyskania nieklejącej się "plasteliny" i dodajemy łyżkę oleju. Zagniatamy, formujemy pizzę i czekamy aż urośnie na blaszce. Sos na pizzę to tak naprawdę koncentrat pomidorowy, woda, sól, pieprz i oregano. Konsystencja wodnista. Na wierzch dajemy ulubione składniki i ścieramy tofu. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze, koniecznie z termoobiegiem (grzałka dolna i górna) trochę poniżej środka piekarnika.

W linku jest przepis na wegetariańską pizzę wraz z sosem:
http://vegespree.blogspot.com/2016/05/the-pizza.html




1 komentarz: