Kolejny deszczowy dzień, zjadłbym coś prostego, szybkiego i z cebulą. Sklep nadal jest daleko i trzeba wykorzystać to, co jeszcze zostało z zapasów. Jak powiedziała Bożena Dykiel: "Polska zupą stoi". Będzie więc cebulowa, a dokładniej serowo-cebulowa.
Składniki:
- 1 duża cebula
- Prażona cebula
- 2 duże marchewki
- 1 kg ziemniaków
- Majeranek, lubczyk, pietruszka, sól i pieprz
- Ser ricotta 100 g i mozzarella w zalewie
Sposób przygotowania:
Marchew, cebulę i ser ricotta blendujemy - potrzebny jest do tego mocny mikser. Jeśli takiego nie mamy, marchew można wcześniej ugotować.
Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i zblendowane wcześniej składniki.
Całość przyprawiamy solą i ziołami. Gotujemy 20 min. Do każdej porcji dodajemy mozzarellę i prażoną cebulkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz