niedziela, 13 marca 2016

Zupa krem chrzanowa

Kolejna wizyta u teściowej i kolejny nowy przepis w naszym domu. Zupy są wyjątkowo popularne w Polsce, są zazwyczaj proste w przygotowaniu i zdecydowanie zdrowsze od równie popularnego schabowego. Od niedawna coraz więcej słyszę o zupach krem, są one jednak wciąż dość rzadko spotykane w naszej kuchni. Użycie blendera doda naprawdę dużo w naszej kuchni, z pozoru prosta czynność nieraz sprawi, że zupy o tym samym składzie będą smakować jeszcze lepiej po zmiksowaniu. Zupa chrzanowa ma wyjątkowo charakterystyczny smak i zapach. Chrzan bardzo mocno przebija się przez wszystkie inne składniki i nie sposób "ukryć" go w zupie.




Skład:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1/2 pora
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 3 łyżki chrzanu
- 200 ml śmietanki
- Kurkuma
- Oliwa
- Słodka papryka mielona
- Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone w kostkę warzywa gotujemy 20 min, w wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Pod koniec gotowania dodajemy mieloną paprykę, pieprz, kurkumę i chrzan. Śmietankę hartujemy i dolewamy do zupy. Całość blendujemy, aby uzyskać gęstą konsystencję. Doprawiamy zupę do smaku. Możemy również zetrzeć ząbek czosnku lub dodać grzanki.
/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz