niedziela, 20 marca 2016

Ciasto francuskie ze szpinakiem, serem i wędliną polsoja.

Ciasto francuskie można kupić już chyba w każdym sklepie. Można z jego użyciem zrobić naprawdę sporo dobrego. Farsz, który damy do środka też daje nam spore pole do popisu. Przede wszystkim piecze się je bardzo krótko i w parę chwil możemy mieć smaczny obiad lub przekąskę. Oczywiście całość smakowałaby nam jeszcze lepiej, gdybyśmy sami zrobili ciasto francuskie. Dziś jednak chcę szybko napełnić żołądek.



Skład:
- Ciasto francuskie
- Szpinak mrożony w kostkach
- Ser mozzarella
- Wędlina firmy Polsoja
- Czosnek
- Pieprz i sól
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietanki 30%
- Sezam





Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy, najlepiej w mikrofali. Kiedy będzie już miękki dodajemy śmietanki, ścieramy czosnek i przyprawiamy. Do przyprawienia często używam też wegety, która świetnie pasuje do szpinaku. Szpinak odciskamy, żeby nie był zbyt mokry. Ciasto francuskie jest na papierze, który zostawiamy i używamy jako papieru do pieczenia. Z ciasta wycinamy prostokąty, na które kładziemy plasterek wędliny (teraz pojawiły się nowe z tej firmy, są mniejsze i idealnie będą tu pasować) dodajemy szpinak i ścieramy ser. Zawijamy i dociskamy brzegi, najlepiej czymś, co zostawi ładne kształty. Wierzch smarujemy cienką warstwą roztrzepanego jajka. Układamy je na papierze i na blaszce. Pieczemy je w piekarniku, w 220 stopniach trochę ponad 10 min. Co jakiś czas sprawdzamy - ciasto francuskie bardzo łatwo nabiera rumieńców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz