Tydzień bez makaronu, to tydzień stracony. Bez makaronu nie wyobrażam
sobie jedzenia. Oczywiście nie codziennie, ale makaron można zrobić w
tylu odsłonach, że nawet jedzony codziennie nie prędko się znudzi. Dziś
proste, ale jakże efektowne muszle. Żeby je zrobić, nie potrzebujemy
specjalnie dużo czasu. Całość zajmuje tyle, co zrobienie spaghetti, ale
na pewno będzie to ciekawa odmiana.
Skład:
- Makaron muszle
- Jedna duża cukinia lub dwie mniejsze
- Pieczarki 250 g
- 1 duża cebula
- Śmietana 200 ml, najlepiej 30%
- Ser Gouda lub Mozzarella 100 g
- Gałka muszkatołowa
- Majeranek
- Pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną
kostkę, cukinię kroimy w nieduże paski i smażymy całość na wolnym ogniu i
przyprawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie gotowy,
nadziewamy go przygotowanym wcześniej farszem. Sos - Śmietanę wlewamy do
małego garnka, ścieramy ser, dodajemy gałki i pieprzu. Nadziane muszle
wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i wkładamy do
piekarnika na 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz