sobota, 19 marca 2016

Nadziewane muszle w sosie serowo-śmietanowym

Tydzień bez makaronu, to tydzień stracony. Bez makaronu nie wyobrażam sobie jedzenia. Oczywiście nie codziennie, ale makaron można zrobić w tylu odsłonach, że nawet jedzony codziennie nie prędko się znudzi. Dziś proste, ale jakże efektowne muszle. Żeby je zrobić, nie potrzebujemy specjalnie dużo czasu. Całość zajmuje tyle, co zrobienie spaghetti, ale na pewno będzie to ciekawa odmiana.




Skład:
- Makaron muszle
- Jedna duża cukinia lub dwie mniejsze
- Pieczarki 250 g
- 1 duża cebula
- Śmietana 200 ml, najlepiej 30%
- Ser Gouda lub Mozzarella 100 g
- Gałka muszkatołowa
- Majeranek
- Pieprz i sól



Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, cukinię kroimy w nieduże paski i smażymy całość na wolnym ogniu i przyprawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie gotowy, nadziewamy go przygotowanym wcześniej farszem. Sos - Śmietanę wlewamy do małego garnka, ścieramy ser, dodajemy gałki i pieprzu. Nadziane muszle wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika na 20 min. w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz