czwartek, 24 marca 2016

Blok PRL-owski

Ciasta, ciasta, ciasta... Nigdy nie przepadałem za tymi z owocami, z galaretką itd. Zawsze lubiłem na słodko. Im słodsze, tym lepsze. Blok PRL-owski ciężko nazwać ciastem, bo nie wymaga w ogóle posiadania piekarnika. Nazwałbym je bardziej dużym ciastkiem. Jest super szybkie w przygotowaniu i smakuje lepiej, niż nie jeden batonik w sklepie. Do tego ma przypiętą etykietkę "made in PRL", więc jest przy okazji kultowy. A komu nie smakowałoby słodkie i kultowe ciacho?


Skład:
- Pełne mleko w proszku 400-500 g
- Kostka masła
- Szklanka cukru
- Pół szklanki wody
- 4 płaskie łyżki kakao
- 100-150 g herbatników



Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mleko w proszku, pokruszone herbatniki i kakao. W garnku podgrzewamy masło z cukrem i wodą. Po rozpuszczeniu zalewamy przygotowane wcześniej składniki i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do foremki/keksówki. Oczywiście to najprostsze wykonanie - niektórzy lubią dodać do całości orzechów lub innych bakalii.

Blok PRLowski

1 komentarz: