Racuchy, to kolejna prosta i smaczna opcja na posiłek, właściwie o każdej porze dnia. Wersja wegańska!
Piękne polskie danie, które tradycyjnie nadziewane jest raczej owocami, niż warzywami. Jabłka, rabarbar i śliwki to jednak składniki za którymi nie przepadam jeśli stanowią część potrawy, choć same w sobie jak najbardziej.
Dodatkowo, racuchy warzywne wyglądają ciekawie i całkiem nieźle smakują z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukinia
- Papryka (najlepiej różne kolory)
- 1 mały pomidor
- Pomidory w puszce
- Sól i pieprz
- Oregano
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pomidory. Dolewamy tyle wody, aby całość miała konsystencję śmietany. Prawda, że proste?
Smażymy na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju.
Sos pomidorowy:
Do mniejszej miski wrzucamy pomidory w puszcze, przyprawiamy lekko solą, a trochę mocniej pieprzem, dosypujemy oregano i długo mieszamy lub blendujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz